söndag 18 maj 2014

ALLARTNOW, SYRIEN Abir Boukhari


ART TALKS / ALLARTNOW, SYRIEN
Abir Boukhari

Datum: Onsdagen den 11 juni kl. 19.00
Plats: Rum 203, Jönköpings läns museum, Jönköping

I samband med invigningen av den syriske konstnären Muhammad Alis utställning From the Diary of a Roamer i Jönköping på Rum 203 kommer curatorn Abir Boukhari presentera organisationen AllArtNow´s konstnärliga verksamhet i Damaskus. Genom några utvalda konstverk kommer hon ge en överblick över de konstnärliga praktiker som framträtt i Syrien under senare år. Hon kommer också presentera den syriske konstnären Muhammad Alis konstnärskap och tala om hur konsten kan vara ett medel för att leva och för att artikulera verkligheten under en sådan här bräcklig historisk tid.

AllArtNow anses vara den första oberoende plats i Syrien för bildkonst, multimedia och samtidskonst. Initiativet grundades 2005 och syftar till att skapa större möjligheter för syriska konstnärer och för samtidskonsten i Syrien. Organisationens fokus var i början att skapa virtuella kontakter med den internationella konstvärlden genom Internet. Genom detta anordnades sedan ett stort antal utställningar, utbildningar och workshops för syriska konstnärer utomlands. Under de senaste åren har AllArtNow´s arbete utökats från virtuella utbyten till fysiska samverkan med lokala konstnärer och publik. Ett eftersatt hus i den gamla staden Damaskus fungerade som AllArtNow's laboratorium för konst, ett nav för konstnärlig praktik och en mötesplats för lokala och internationella konstnärer för att utbyta idéer och bilda samarbeten.


Sedan juli 2012 har AllArtNow's lokaler tillfälligt stängts på grund av den rådande situationen i Syrien. Huset används idag som tillflykt för Syriska familjer i flykt från kriget. AllArtNow fortsätter sitt arbete för tillfället i nomadisk form.

Abir Boukhari är konstnärlig ledare och curator för organisationen AllArtNow i Damaskus.

Ett samarbete mellan Kultur och utveckling, Landstinget i Jönköpings län, Rum 203, AllArtNow och Jönköpings läns museum.Lyssna till Karine Mannerfelts prisbelönad kulturdokumentär om Abir och Nishrin Boukhari och AllArtNow