onsdag 20 augusti 2014

MELLAN MIG OCH DIG / Anna Viola HallbergMELLAN MIG OCH DIG
Videoverk av Anna Viola Hallberg för RUM 203


UTSTÄLLNING 10 sept – 5 okt 2014
Rum 203, Jönköpings läns museum

Vernissage: kl 19.00 den 10 september invigningstal av Kulturchef Jörgen Lindvall

Utvecklingen i Irak, Syrien, Gaza och Ukraina har styrt gestaltningen till RUM 203. De fyra nytolkningarna av den svenska nationalsången integreras här med videoverket ”Mellan mig och dig”, en iscensättning av konstnärens eget passfoto. Platsen mellan mig och dig är delad, den är grunden för det demokratiska samhället.

Ljudspåret till videoverket kommer från EPn Folkets Röst. Inspelningen är gjord på Cobra Studio i Stockholm för det demokratiska samhället. Ett samarbete mellan Anna Viola Hallberg och skivbolaget Matrona. Låtarna är nytolkningar av Svenskanationalsången och är gjorda och framförda av: Svarta Safirer (Romani), Sidar (Krudiska), Josef Cacan (Assyriska) och Gålmuk (Lulesamiska).

De fyra översättningarna av Du gamala du fria:
At qadmoyo u khiro at (assyriska) 
Tu qedîmê, tu azadê (kurdiska) 
Tu lachi em purani (romani)
Dån vuoras, dån friddja (samiska) 

Hallberg har vid två tidigare tillfällen gjort ljudmuraler av projektet, senast under Almedalsveckan med Gotlands Konstmuseum då under namnet "Öppna ett fönster". 

Konstnären Anna Viola Hallberg intresserar sig ofta för gränsen mellan privat och offentligt. Hennes arbeten har identitet, arkiv och frågor om hur representation byggs upp en central plats. Här möts något som engagerat Hallberg i över ett decennium: att synliggöra och kritiskt granska ambivalensen mellan det privata och det offentliga, mellan det narrativa och det dokumentära, mellan betraktaren och det betraktade. 


Foto: Susanne Nilsson


 

EPn Folkets Röst släpptes i juni 2014. Inspelningen är gjord på Cobra Studio i Stockholm i samarbete med skivbolaget Matrona.