måndag 3 november 2014

SENSUELL MEKANIK / Per Helldorff


Sensuell mekanik – Per Helldorff 
12 nov – 30 nov 

Pers mekaniska kabinett är träföremål som rör sig och spelar upp små scener då Du vevar på dem. Kugghjul, hävstänger, vippbrädor... Exempelvis: den mekaniska geten, den handvevade hemmabion, det kombinerade grod- & bokskåpet med mera. Inspirerat av Cristoffer Polhem och gubben Pettsson. 

12 nov  kl.18 - Vernissage med Per Helldorff 
19 nov  kl.18 - Det mekaniska kabinettet får liv med Per Helldorff 
22-23 nov - Makalösa manicker, helgkurs med Per Helldorff, i samarbete med SHR

Med automatoner brukar man mena icke elektriska mekaniska maskiner som rör sig. Vanligen med rörelser som efterliknar människor eller djur. Historiskt beskrivs verktyg, leksaker, religiösa figurer med mera och exempelvis antikens Rhodos var känd för sina komplexa mekaniska maskiner.

Cristopher Polhem kallas för den svenska mekanikens fader. Ett exempel är Polhems knut som också kallas kardanknut. Han skapade bland annat ett mekaniskt ”alfabet” med 79 trämodeller som visade rörelseomvandlingar för blivande mekanister vid Sveriges första skola för ingenjörer som han startade 1697.

Gubben Pettsson, från Sven Nordqvists barnbokserie om Pettsson och Findus, har en stark drivkraft i att hitta lösningar, inte helt sällan med enkel mekanik.

Allt detta kan man hitta i Per Helldorffs kabinett. Roande, förundran och en kunskap som är tydlig och taktil.

Grundläggande mekanik i trä är på sätt och vis demokratisk i det att den är så tillgänglig till möjligheter för var och en  och den talar på ett grundläggande och ursprungligt sätt om den långa förälskelsen från människa till maskin.
     
Information, kursanmälan mm: niclas.flink@lj.se, 036-325997, 070-5644944 

Projektansvarig: Niclas Flink