fredag 1 juli 2016

JESPER O. T. ANDERSSON / Ateljéstipendiat juli 2016
JESPER O. T. ANDERSSON / Ateljéstipendiat juli 2016

Jesper O. T. Andersson är född och uppväxt i Jönköping. Han är utbildad på Dômen Konstskola i Göteborg och studerar numera det femåriga programmet i fri konst på Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. 

“Jag är väldigt intresserad av människans relation till teknologi. Jag vill framförallt hitta de moment då våra verktygs egna tillkortakommanden kan förvränga vår världsbild. Eller till och med öppna upp ett nytt perspektiv. Jag tycker att objekt utan laddning lätt blir tråkigt och ointressant. Jag jobbar gärna med ting som lever, faller sönder, omformars eller kanske sväller. Material som besitter konstant pågående processer tycker jag är mycket mer spännande, det är då man tappar kontrollen”.

Under sin ateljéstid på Rum 203 kommer han arbeta med en rad material, verktyg och metoder som han samlat på sig under de senaste två åren och som legat på hyllan. 

Ateljéstipendiet riktas till konstnärer verksamma i eller med koppling till länet och ska ge en konstnär möjligheten att fritt experimentera eller utveckla ett konstnärligt arbete i större skala under en kortare tid. Stipendiet är utformat så att konstnären får tillgång till Rum 203 på Jönköpings läns museum under en månad för att använda rummet som processateljé. Konstnären kommer också att få en ersättning under tiden samt tillgång till viss teknik och teknisk assistans från museet. Arbetsperioden ska inte resultera i en utställning, eller vara öppen för publik, utan fokus ligger på att utveckla konstnärliga idéer. Ateljéstipendiet är ett samarbete mellan bild och form inom kultur och utveckling i Region Jönköpings län, Jönköpings kommun och Jönköpings läns museum.